Go to Top

Bovec

Bovec

bovec-4Bovška dolina je oaza sredi neokrnjene narave, ki lahko vsakemu obiskovalcu ponudi nekaj pravljičnega. Naravne danosti doline privabljajo oboževalce pristne narave, pohodnike, planince, kolesarje, kajakaše, padalce, smučarje, ter druge ekstremne športnike, ki jim v Bovcu vsekakor ne zmanjka idej za nove dogodivščine. Smučišče Kanin je priljubljena turistična destinacija pozimi, v poletnih mesecih pa celoten ritem bovške doline narekuje naš največji biser – reka Soča.

Reka Soča

bovec-3Soča je 138km dolga alpska reka, ki izvira 950m visoko v Julijskih Alpah v dolini Trente. Njena struga je v zgornjem toku zaradi velikega naklona izdolbla znamenita korita (Velika in Mala korita Soče ter korita pri Kršovcu), nato pa teče široko razprostrta po nasutih prodnih ravnicah. Tik pred Bovcem vanjo z desne strani priteče Koritnica, izpod Kanina pa z desne potok Gljun ter Boka, ki tvori najmogočnejši slap v Sloveniji visok 106m. Nato Soča naredi skoraj 360º ovinek okoli Polovnika, tukaj vanjo z desne priteče še Učja, ki izvira v Italiji. Reka je na odseku med vasjo Srpenica in Kobaridom najbolj slikovita. Na tem delu se odvija tudi večina športnih aktivnosti, ki potekajo na reki Soči. Med Kobaridom in Solkanom teče najprej po široki dolini, ki se pri Mostu na Soči zoži, za Novo Gorico pa se zlije po ravnini vse do izliva v Italiji. Pri Tolminu se Soči pridruži Tolminka, pri Mostu na Soči Idrijca z Bačo, vmes več manjših hudournikov. V spodnjem toku, že v Italiji se ji z leve pridruži razmeroma mogočna kraška reka Vipava, z desne pa združena silna hudournika Ter in Nadiža. Na svoji poti Soča teče mimo krajev Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal, Nova Gorica in Gorica. Pri Solkanu reka teče pod največjim kamnitim lokom na svetu. V Jadransko morje se izlije v Italiji blizu Tržiča. Izliv reke (italijansko Foce dell’Isonzo) v Italiji je zamočvirjen in obdan z lagunami.

soca-rafting-bovec-18Reka Soča je znana predvsem po svoji zeleni barvi, zaradi katere se ji je oprijelo ime “smaragdna lepotica” (emerald beauty). Je ena redkih rek na svetu, ki ima takšno barvo po celotni svoji dolžini.

Na reki Soči se dandanes izvajajo športne aktivnosti Rafting, Kajak in Hydrospeed (Rečni bob), na nekaterih njenih pritokih pa se izvaja Canyoning (Kanjoning).

Kako v Bovec

RAZDALJE

Ljubljana 132 km cca. 2 h
Portorož 174 km cca. 2 h 30min
Postojna 131 km cca. 2 h
Nova Gorica 72 km cca. 1 h 15 min
Tolmin 37 km cca. 40 min

 

LETALIŠČA

Letališče Jožeta Pučnika – Ljubljana 112 km cca. 1 h 45 min
Celovec – Klagenfurt 100 km cca. 1 h 15 min
Treviso 190 km cca. 2 h 30 min
Benetke – Venice Marco Polo 180 km cca. 2 h 10 min
Ronchi – Trieste 87 km cca. 1 h 40 min
Zagreb 280 km cca. 3 h 20 min

 

ŽELEZNIŠKE POSTAJE

Most na Soči 44 km cca. 45 min
Tarvisio Boscoverde 31 km cca. 35 min
Videm / Udine 65 km cca. 1 h 15 min
Beljak / Villach 60 km cca. 1 h
Jesenice 70 km cca. 1 h 10 min